ETBİS Nedir?
Gümrük ve Ticaret Bakanlığının, 11 Ağustos 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile kullanıma açılmış bir platformdur. ETBİS yani Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi; hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcıların kayıt altına alınıp, e-ticaret verilerinin toplanması ve bu verilerin istatistiksel bilgilere dönüştürülmesi amacıyla kurulmuştur.
Online alışveriş yöntemi ile mal veya hizmet satışı yapan tüm firmaların/sağlayıcıların ETBİS’e kayıt yükümlülüğü bulunmaktadır.
ETBİS Ne İşe Yarar?
ETBİS, Türkiye’de gerçekleşen e-ticaret verilerinin toplanması, toplanan verilerin işlenmesini sağlar. İşlenen verilerden istatiksel raporların oluşturulup, kamuoyuna sunulup sektörel olarak yeni stratejiler belirlenmesini hedefler.
ETBİS’e Kimler Kayıt Olmalıdır?
ETBİS konusunda sıklıkla sorulan sorulardan birisi olan ETBİS’e kimler kayıt olmalıdır? Aşağıda belirtilen başlıklar kapsamına giren gerçek ve tüzel kişilerin sisteme kayıt olmaları gerekir.
- Satış işlemleri için aracı hizmet sağlayan firmalaar (Trendyol, Hepsiburada vs)
- Kendi internet sitesi ya da mobil uygulama üzerinden satış yapanlar
- Yurt içinde bulunan fakat sadece yurt dışına satış yapan kişi ya da kurumlar (eBay, AliExpress ve Amazon gibi platformlar)
ETBİS’e Ne Zaman Kayıt Olmalıyız?
Yukarıda belirtilen şartlardan en az birini karşılıyorsanız faaliyete başlamadan ETBİS kaydınızı tamamlamalısınız. Aksi halde idari para cezası ile karşılaşabilirsiniz.
Kayıt işlemlerinin ardından sisteme girmiş olduğunuz bilgilerde değişiklik yaparsanız 30 gün içinde bildirimde bulunmalısınız.
ETBİS’e Kayıt Olmamanın Cezası Nedir?
Kayıt olmamanın cezası 5 bin ila 20 bin TL arasında değişmektedir. Bu sisteme kayıt olmayan işletmelere bu idari para cezası, 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun uyarınca kesilir.
ETBİS’e Kayıt İçin Bakanlığa Bildirilmesi Gereken Bilgiler Nelerdir?
ETBİS kaydı için kayıt sırasında aşağıdaki konularda bildirimde bulunmanız gerekir. Kayıt sürecinde ilgili alanları doldurmanız bu bildirimleri yapmış olduğunuz anlamına gelir.
- KEP adresi
- Yaptığınız e-ticaret türü
- E-ticaret dışındaki ticari faaliyetleriniz
- Sattığınız mal ve hizmet türleri ile bunların 2. el olup olmadığı
- Kabul ettiğiniz ödeme yöntemleri
- Bankalar ile ödeme ve elektronik para kuruluşlarından alınan hizmetlere dair bilgiler
- Çalıştığınız kargo ve lojistik firmalarına dair bilgiler
- Hizmet aldığınız e-ticaret altyapı sağlayıcılarına bilgiler
- Veri tabanlarına yönelik bilgiler
- E-ihracat bilgileri
- Adres bilgileri