Dropshipping, mağaza sahiplerinin envanteri kendilerinin yönetmediği bir sipariş karşılama türüdür. Bunun yerine stoksuz satış yapanlar ürünleri, müşterilerin siparişlerini kendileri için yerine getiren bir üçüncü taraf tedarikçiden satın alır
Dropshipping örnekle açıklamak gerekirse, vergi mükellefi olup e-ticaret yapmaya niyetlendiniz fakat ürün koyacak yeriniz yok. Böyle senaryolarda karşınızda Dropshipping devreye giriyor. Dropshipping firmaları sizin yerinize ürünü depoluyor, paketliyor ve kargoluyor. Size sadece ilgili ürünü mağazanızda listelemek ve sipariş almak kalıyor.
Sipariş aldığınızda ise siparişi firmaya iletiyorsunuz, geri kalan işlemlerin tümünü onlar tamamlıyor. Sipariş teslimi gerçekleştikten sonra da firmanın ödeme şartlarına göre ücret ödemelerini gerçekleştiriyorsunuz.
Dropshipping Nasıl Popüler Oldu?
2019 yılında, küresel stoksuz satış pazarı 162.44 milyar dolar değerindeydi . 2027 yılına kadar endüstrinin değerinin 591,77 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu noktaya nasıl geldik?
2000’lerde hayatımıza e-ticaret kavramlarını yerleştiren Amazon ve eBay, bu sektörün öncüleri olduğunu söyleyebiliriz. Tüm dünyadan 300 milyondan fazla müşteri potansiyeli ile Dropshipping imkanı sunan Amazon, yaptığınız satışın kârından %10 – %15 payını alır.
Ülkemizde bu modelin legal şekilde oturduğunu söylemek mümkün değil. Yapılan girişimlerin bir çoğu ne yazık ki insanları dolandırmak amaçlı. O yüzden ülkemiz için Dropshipping firmalarından XML almak için ücret ödemeyin denmekte.
Dropshipping Faydaları
1. Dropshipping’e başlamak çok kolay
Kaliteli ürünler bulduktan sonra, birkaç saat içinde ilk stoksuz satış mağazanızı açabilirsiniz. Shopify, süreci çok basit hale getirir. Elbette, ziyaretçilerinizin mağazada nasıl davrandığını gördükten sonra mağazanızı iyileştirmeye devam etmeniz gerekecek, ancak işleri yoluna koymak çok kolay.
Önceden envanter satın almanız gerekmediğinden, yeni ürün fikirlerini rahatlıkla test edebilirsiniz!
2. Satışa başlamak için büyük yatırımlara ihtiyacınız yok
Dropshipping ile çevrimiçi mağazanızı başlatmak için birikimlerinize derinlemesine dalmanız gerekmez. İş modeli, ürünleri önceden satın almanızı gerektirmez ve envantere yatırım yapmanız veya ürünlerinizi depolamak için bir alan kiralamanız gerekmez. Dropshipping modeli, geleneksel perakendecilerin karşılaması gereken olağan maliyetlerin çoğunu ortadan kaldırır.
3. Başka biri sizin için nakliye işini halleder
Dropshipping’in en önemli avantajlarından biri, envanterinizi depolamak ve göndermek konusunda endişelenmenize gerek olmamasıdır. Sattığınız ürünlere hiç dokunmadan bir perakende işinde olabilirsiniz! Üçüncü taraf tedarikçiniz, müşteriniz sizden bir ürün satın aldığı anda siparişle ilgilenir.
Bununla birlikte, satmayı planladığınız her ürünün kalitesini kontrol etmenizi ve ürün numunelerini sipariş etmenizi öneririz.
Dropshipping ile şunları yapmanız gerekmez:
- Ürün paketleme ve gönderme
- Depo kiralamak
- Stok yönetimi
- İade takibi
4. Dropshipping işinizi ölçeklendirmek kolaydır
Bu, elle tutulamayan bir iş olduğu için, daha fazla satmaya başlarsanız, yapacak daha fazla işin olması konusunda endişelenmenize gerek yok – ürünleri paketleyip gönderen siz değilsiniz! İşletmeniz büyüdükçe, daha fazla satış elde etmek için pazarlamanıza daha fazla yatırım yapmak isteyebilirsiniz, ancak günlük görevlerinizin doğası genel olarak fazla değişmeyecektir.
5. İstediğiniz yerde satış yapabilirsiniz
E-ticarete girdikten sonra konumunuz sizi sınırlamayacaktır. Dropshipper olarak, nakliye masrafları buna değer olduğu sürece ürünlerinizi dünyanın her yerine satabilirsiniz.
7. Dropshipping kendi işinizin patronu olmanızı sağlar
En önemlisi, dropshipping size özgürlük verebilir. Her yerden erişilebilir ve size ne yapacağınızı söyleyen kimse yok. Elbette başarı bir gecede olmayacak. Ama her şey sana kalmış! Tipik hiyerarşik yapıda çalışmak yerine kuralları siz koyarsınız.
Çevrimiçi mağazanız bir yan iş olabilir veya onu tam gelişmiş bir işletmeye dönüştürebilirsiniz. Ayrıca çalışmanızın tüm ödüllerini alırsınız! Satış yapmak için harcadığınız her saat, hesabınızda daha fazla para demektir.
Dropshipping’in Eksi Yanları
1. Nakliye süreci kontrol edilemez
Ürünlerinizi tek bir tedarikçiden temin ediyorsanız, nakliye maliyetlerini hesaplamak kolaydır. Bununla birlikte, genellikle, dropshipper’lar farklı ürünler için birden fazla tedarikçi kullanır.
Bu durumda, tek bir sipariş farklı kargo ücretlerine sahip ürünler içerdiğinde kargo maliyetlerini hesaplamak biraz daha karmaşık hale gelecektir. Ayrıca, birden fazla tedarikçinin farklı faturalandırma sistemleri olabilir.
2. Markalaşmak uzun sürebilir
Ürünleri dropshipping yaptığınızda, özelleştirme konusunda fazla bir şey yapamazsınız. Elbette, kaliteli ürün açıklamaları ile güzel bir şekilde hazırlanmış bir web siteniz olabilir. Hatta marka bilinci oluşturma konusunda ekstra yol kat etmek istiyorsanız, ürünlerinizin yüksek kaliteli bir fotoğraf çekimini bile ayarlayabilirsiniz.
Ancak, çoğu stoksuz satış yapan kişi gibi, sattığınız ürünlerle birlikte gelen ambalaj veya talimatlar hakkında fazla bir şey yapamazsınız.
3. Müşteri desteği bir güçlük olabilir
Öfkeli bir müşteriden şikayet alana kadar envanter yönetimiyle kendi başınıza uğraşmak zorunda kalmamanız harika. Tedarikçiler siparişlerinizde başarısız olduğunda, suçu üstlenmesi gereken kişi sizsiniz. Olumsuz yorumlar almaktan kaçınmak için derinden özür dilemeye ve mükemmel müşteri hizmeti sunmaya hazır olun.
4. Kar marjlarınız oldukça düşük olabilir
Düşük bir maddi girişim olması nedeniyle, büyük olasılıkla çok fazla rekabetle karşı karşıya kalacaksınız. Sağlam bir müşteri tabanınız olana kadar, ayakta kalmak için fiyatlarınızı oldukça düşük tutmanız gerekebilir.
Siz Dropshipping için ne düşünüyorsunuz?