Trendyol satıcılarının kargo firmaları ile en çok sorun yaşadığı sorunlardan birisi olan Satış ya da İade gönderisinin normalden fazla desi ile girişinin yapılmasıdır. Bu sorun, satışlarda 50 TL baremi altındaysa bir problem söz konusu değil, çünkü; barem altında satış yapıldıysa kargonun kg/desisine göre değil, bareme göre fiyatlandırma yapılmaktadır. Eğer 50 TL üstü bir satış gerçekleşmiş ya da barem altındaki bir sipariş iade olarak gelecekse sorun başlıyor.
Not: İadelerde tüm kargolar standart kargo ücretlerine tabidir. 50 TL baremine göre işlem yapılmaz.
Kargolar kargolama süreçlerinde daima paketi bir üst kg/desiye tamamlayarak fiyatlandırma yapar. Yani 0.70 desilik bir kutu gönderiyor olsanız dahi bunu 1 desi olarak işleme alır. Ya da 1,60 desilik bir ürünü de yine 2 desiye tamamlayarak girişini yapar. Burada kargo şubesinin inisiyatifi söz konusu olabilir. Genelde ölçü yapmadan işlem yaptıkları için kafalarına göre desi girilir. Bu durum da satıcılara maddi zarar olarak geri döner. Zaten satıştan kargo ücretiyle zarar giren satıcılar, gelen iadenin hatalı girilmesiyle x2 kargo ücreti yerine daha yüksek bir kargo maliyetiyle karşılaşır.
Bunu örneklerle açıklamak gerekirse;
75 TL’ye satışa sunduğunuz bir üründen siparişiniz geldi. Ürünün ölçüsü 1kg/desi’ye tekabül ediyor. Siz bu siparişin kargolanmasına Aras, Sürat ve PTT ile gönderdiğiniz takdirde KDV Dahil 11,51 TL ödediniz.
E-ticaret’in en fiyakalı kısmı olan kolay iade kısmı var. Elbette güzel ve olması gereken bir detay. Fakat okumaktan aciz, sırf keyfi ya da satıcı mağduriyeti yaşatmak isteyen kişiler yüzünden bu kargo tarafınıza iade olarak gelmeye hazırlanıyor. Sizin gönderdiğiniz şube kg/desi bilgisine dikkat ediyor fakat müşterinin gönderim yapacağı şubelerin bir çoğu bu konuya dikkat etmiyor. Nasıl olsa iade deyip kafasına göre bir desi giriyor. Genelde 1 desilik ürünlere 3 desi girerler.
Sizin 1 desi olarak gönderdiğiniz ürün size 3 desi olarak geri dönecek. Bunun size maliyeti ise Aras Kargo ile gelirse; 14,16 TL, Sürat Kargo ile; 12,98 TL, PTT Kargo ile; 12,39 TL olacaktır.
Yani sizin hiç kâr yapmadığınız satıştan zararınız (PTT ile) 23, 90 TL olacaktır. Bu miktar minimum maliyetle size 23,02 TL’ye mal olabilirdi. Kargo şubesinin hatalı desi girmesi sebebiyle bir satıştan 0,88 TL ekstra bir zarara uğratılmış oldunuz.
Rakam ilk etapta küçük gelebilir. Günlük 500 ve üstü satış yapan bir firmanın %10 kargosu (iade/satış) bu şekilde hatalı girilse günlük 44 TL, aylık ise 1.320 TL ek zarara sebep olmakta. Yıla vurduğunuzda ise 15.840 TL gibi bir ek maliyet yaratır. Aylık 15 bin satışa sahip firmanın hem ay içerisindeki hem de yasal iade süresi öncesindeki iadeleri göz önüne bulundurursak mantıksız bir hesaplama olmadığını söyleyebiliriz. Tabii müşterilerin bir iade hakkı söz konusu olsa da satıcılar iadelerini düşürmenin yollarını aramalıdır.
Hatalı Desi Gönderimleriyle Alakalı Trendyol’a İtiraz Nasıl Yapılır?
Sadece Trendyol’da değil tüm pazar yerlerinde bu tarz problemler için destek sağlanıyor. Genel olarak süreç, kargo firmaları tarafından yürütüldüğü için çözümü de uzun sürebilmektedir. Trendyol’un destek kısmında konuyla ilgili kolay bir itiraz sayfası olmadığı için bu işlemi Canlı Destek kısmından bağlanarak yapmamız gerekiyor. Canlı desteğe bağlanmadan önce aşağıdaki Excel tablosundaki gibi hatalı kargo bilgilerini girip Canlı Desteğe bağlandıktan sonra dosyayı iletmeniz gerekmektedir.
Excel dosyasını sayfanın en altında paylaşacağız. Yukarıdaki tabloda yer alan bilgileri her hatalı desi kargosu için doldurmanız gerekmektedir.
Tablodaki Başlıklar Neyi İfade Ediyor?
- Tedarikçi ID: Trendyol Satıcı Paneli’ne giriş yaptıktan sonra sağ üstte mağaza adınıza tıklayın ve ardından Hesap Bilgilerim kısmına tıklayın. Açılan sayfada Firma Bilgileri sekmesine gelin. Açılan sayfada 3.blokta bulunan Satıcı ID kısmını tablodaki ilk sütuna yerleştirin.
- Tedarikçi Adı: Mağaza adınız. Büyük küçük harf kuralına dikkat ediniz.
- Gönderi Kodu: İade ya da satış ekranında Kargo sütununda yer alan Kargo firmasının logosu altında yer alan koddur. Kargo Kodu kısmının altındaki koddur. Bu kod satışta sizin, iadelerde müşterinin kargoya verdiği koddur.
- İade / Sipariş: Hatalı desi, satış yapılan kargoda mı yoksa tarafınıza iade gelen kargoda mı hatalı girildiğini anlamak içindir.
- Kargo Firması: Hatalı desiyi giren kargo firmasını yazın.
- Kargo Takip No: İlgili satış ya da iade sayfasında ‘Kargo Takip Et’ butonuna bastıktan sonra ortada yer alan koddur.
- Sipariş No: Satış ve İade ekranında soldaki ilk sütunda yer alan Sipariş Bilgileri kısmında # ile başlayan koddur.
- Sipariş Tarihi: Yine Sipariş Bilgileri sütununda üstte yer alan Sipariş Tarihi kısmıdır.
- Sevk Tarihi: Satışta hatalı desi girildiyse, sipariş ekranında ilgili müşteriyi bulduktan sonra Sipariş Tarihi kısmının altındaki Sevk Tarihidir. Eğer iade için işlem yapılacaksa; kargo takip et butonuna bastıktan sonra Daha Fazla Göster butonuna bastıktan sonra ilk satırdaki ‘Sipariş Hazırlanıyor’ kısmının solundaki tarih ve saati giriniz.
- Ürün Adedi: Ürünün adet bilgisini giriniz.
- Ürün Adı: Satış ya da iade yapılan ürünün Trendyol mağazanızdaki tam adını giriniz.
- Desi: Kargo firmasının yanlış girdiği desi miktarını yazın.
- Olması Gereken Desi: Ürünün gerçek kg/desi bilgisini yazın.
Tabloyu hazırladıktan sonra Satıcı Paneli’ne giriş yapın ve Canlı Destek butonuna tıklayın. Açılan sayfada konuyla ilgili başlık olmadığından
Pazaryerinin kaç desi gittiyse o kadar desi gelecek sekilde ayarlaması gerekli, otomatik sistem olarak daha fazla desiyi kabul etmemesi gerekir, zor olmasa gerek. Sonucta köyden peynir, bulgur ilave edil göndermiyor hediye olarak müşteri Biraz danisikli dövüş gibi geliyor. Biz 3-5 kargoyu kontrol edip onla ugrasmakta zorlaniyoruz çok kargo cikaranlar ne yapsin. Ayrica makale de yazarken hatalı desi diye yazmissiniz emin olun onlarin bir çogu hatali desi değil, çalinan desi, yasal hirsizlik.